Winnica

Sichowska Winnica i Winiarnia

Jest w winnicy przyciągająca siła rytmu owocowania a w winie obietnica radości z jego rozmnożenia. Historia winnic i wina na Ziemi Sandomierskiej jest jeszcze do napisania. Odradzające się winnice i szlak przez nie prowadzący świadczą o powrocie do tradycji sięgającej zapewne XVI wieku. A że winorośl uprawiano potwierdzają chociażby nazwy miejscowości położonych nad Wisłą jak na przykład Winnica koło Połańca.

Fot . Widok winnicy testowej zaraz po posadzeniu w październiku 2013.


Stąd już blisko do Sichowa, który jakkolwiek nad Wisłą nie leży to według przekazu jest nad pradoliną Wisły o czym niech świadczy skarpa a pod nią glejowe ziemie, które może rzeczywiście Wisła naniosła albo jej odnoga tysiące lat temu. Ale czy na takiej ziemi może urosnąć i owocować winnica ? Jakie będzie wino ? Czy winnica sichowska może zmierzyć się z istniejącymi i już produkującymi winnicami w regionie czy na Podkarpaciu czy na Dolnym Śląsku o winach nadreńskich czy północnowłoskich już nie mówiąc.

Pierwsze zbiory do próbnej fermentacji odbyły się w 2015 roku ale dopiero w 2016 roku winnica zaobfitowała bogactwem winogron. W 2016 także została nawiązana współpraca z Wydziałem Winiarstwa z Institut national d’études supérieures agronomiques de Montpellier i to pod kontrolą zespołu ekspertów prowadzonego przez Prof. Alain Carbonneau z wielką pomocą Dr Philippe Abbal została przeprowadzona pełna winifikacja z zastosowaniem metody maceracji karbonicznej. Badania przeprowadzane zarówno w Polsce w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie jak i w SupAgro Montepellier potwierdziły bardzo dobry potencjał wina sichowskiego.

Rok 2018 był doskonały. Mamy ponad 600 l wina które będzie sprzedawane o maja 2019.  Posadziliśmy też szczepy doskonałego białego wina sprowadzone z Niemiec.

20180910 winogrona min

Fot: Winogrona zbiory 2018

zdj3w

Tłocznia Ręczna

zdj4w

Fot. Piwnice Pałacu w Sichowie Dużym

20180910 winobranie min

Fot. Winobranie 2018

ENPL